Golden Milk eller Turmeric latte har like mange navn som den har oppskrifter. Vi har falt for denne plantebaserte fra Berit Nordstrand som kalles Golden Mylk.
Drikken er kjempegod, varmende og helsebringende – en perfekt kosedrikk til sene høst- og vinterkvelder. De gode tarmbakteriene elsker kryddersmaker som gurkemeie, kardemomme og kanel. Her får du oppskriften på en melkefri variant laget på havredrikk, men du kan også bruke anen plantebasert drikke som kokosmelk, mandelmelk e.l. Derav navnet Golden mylk og ikke melk.
TIPS:
Ønsker du en mer spicy Golden mylk kan du tilsette ½ tommel (ca 12g) fersk ingefær.
Får du tak i frisk gurkemeie, så kan du også bytte ut 1 ts gurkemeiepulver med omkring ½ tommel (12g) fersk gurkemeie.
Du kan også tilsette en klype malt nellik om du vil. Jo flere kryddersmaker, dess bedre for bakterie-Mons.
GOLDEN MYLK
Ingredienser
5 dl plantebasert drikke (havremelk, kokosmelk e.l.)
1 ts gurkemeie, pulver
0.5 ts kanel, Ceylon
(ev 1/2 tommel frisk ingefær)
¼ kardemomme
¼ ts sort pepper
en klype havsalt
2 myke dadler uten stein
Slik gjør du:
- Ha ingrediensene i en blender og kjør på høy hastighet til drikken skummer litt.
- Hell drikken over i en kasserolle og varm den til den er drikkeklar. Drikken kan gjerne serveres med et dryss kanel på toppen.
Golden milk og fordøyelsessystemet
Folk har ikke nippet til golden milk i århundrer uten grunn. I tillegg til å være en beroligende drikke,er den også helsebringende.
Å drikke varme, beroligende drikker kan gjøre underverker for fordøyelsessystemet, selv du kanskje bare føler deg meg avslappet, så vit at sinnet og tarmen henger sammen.
Så enten du drikker golden milk til frokosten eller bruker den for å hjelpe deg med å slappe av og på slutten av dagen, kan den fungere på flere måter enn én når det gjelder å støtte fordøyelsessystemet.
Det handler ikke bare om å slappe av med en kopp: det er flere ingredienser i golden milk som kan bidra til å støtte sunn fordøyelse.
Gurkemeie er virkelig stjerneingrediensen når det kommer til gyllen melk. Dette lyse krydderet inneholder en forbindelse som kalles curcumin, som regnes som dens viktigste aktive ingrediens, spesielt når det kommer til dens fordøyelsesstøttende fordeler.
Sort pepper er også en viktig ingrediens i tillegg til gurkemeie, da den hjelper kroppen å absorbere den. Svart pepper inneholder en forbindelse kalt peperin, som hemmer glukuronidering, slik at kroppen din kan bryte ned curcumin og dra nytte av alle de ernæringsmessige fordelene.
Ingefær er et vanlig tillegg til gurkemeiemelk og er også assosiert med bedre fordøyelse. Indiske forskere har rapportert at ingefær kunne stimulere ulike fordøyelsesenzymer for å fremskynde tiden det tar kroppen vår å behandle matvarer, noe som kan bidra til å forhindre forstoppelse og lignende tilstander.